Hijsen van manbak
Een hijswerktuig is ontworpen om goederen te verplaatsen. Als een hijswerktuig in combinatie met een werkbak of werkplatform wordt gebruikt voor vervoer van personen, kunnen zij vallen of bekneld raken. Het uitgangspunt van de wetgeving is dat gebruik van een hijswerktuig voor vervoer van personen verboden is.
In principe moeten middelen worden ingezet die speciaal gemaakt zijn voor personenvervoer. Er gelden strikte voorwaarden bij de inzet van een werkbak of werkplatform aan een hijswerktuig.
Wanneer mag je wel werken met een hijswerktuig in combinatie met een werkbak of werkplatform? De noodzaak om met een werkbak of werkplatform veilig te werken moet worden aangetoond in een schriftelijk werkplan voor alle plaatsen waar op hoogte gewerkt moet worden. Dit werkplan moet worden beoordeeld door een gecertificeerd hoger veiligheidskundige.
Het opstellen van een werkplan en/of de beoordeling van het werkplan kan Cocean voor u verzorgen.
Bij de toepassing van een werkbak/werkplatform gekoppeld aan een hijswerktuig gelden de volgende regels:
1. De volle belasting van de werkbak/het werkplatform mag niet meer zijn dan 25% van de maximale werklast van de hijskraan, behalve als er een technische voorziening aanwezig is die de werklast begrenst tot maximaal 50%.
2. De bedieningsplaats van het hijswerktuig moet permanent bemand zijn.
3. Als een mobiele hijskraan wordt gebruikt, mag deze niet rijden.
4. Als een hijskraan op een kraanbaan rijdt, mag de snelheid niet hoger zijn dan 2,5 km/uur.
5. De snelheid van de verticale verplaatsing, de hoeksnelheid waarmee de giek wordt gedraaid en de snelheid waarmee de vlucht wordt gewijzigd, zijn niet hoger dan één kwart van de snelheid van de hijskraan waarvoor deze is ontworpen.
6. De windsnelheid is niet meer dan 7 m/s.
Daarnaast gelden voor de betrokken personen de regels: 1. Zij beschikken over een doeltreffend communicatiemiddel. 2. Er zijn voorzieningen getroffen om hen bij gevaar te kunnen evacueren. Inzet van werkplatforms mag alleen als er een noodzaak is voor het kunnen laden en lossen van goederen op hoogte bij (de)montage. De gecertificeerd hoger veiligheidskundige moet ook ter plaatse beoordelen dat wordt voldaan aan alle randvoorwaarden die in het werkplan staan. Let op: uiterlijk twee dagen voordat het werk start met een werkbak of werkplatform moet de werkgever bij Inspectie SZW een melding doen.
Wanneer mag je niet werken met een hijswerktuig in combinatie met een werkbak of werkplatform? Kan het werk op hoogte van binnenuit een gebouw worden gedaan of vanaf een steiger, bordes of werkvloer, dan is inzet van een werkbak of werkplatform niet toegestaan. Het principe geldt dat bij het werken op hoogte materieel wordt ingezet dat daarvoor is gemaakt, zoals een hoogwerker. Gebruik van een werkbak met een hefwerktuig (bijv. een heftruck) is helemaal niet meer toegestaan. Als er verschillende arbeidsmiddelen en werkmethodes mogelijk zijn, moet gekozen worden voor de methode met het laagste risico. Het risico op vallen van hoogte en het risico op knellen/pletten bij slingeren van een werkbak/werkplatform moeten worden afgewogen. Bij de afweging moet rekening gehouden worden met:
-Stand van techniek: welk arbeidsmiddel is het meest geschikt voor de benodigde manoeuvreerruimte, opstelruimte en vluchtmogelijkheden?
- Aard en inrichting van het bouwwerk: welke gevaren zijn er al en welke worden toegevoegd door de werkmethode?
-Omgevingsfactoren: hoe zijn bebouwing, open ruimtes en weersomstandigheden?
Wat is een hijswerktuig, werkbak en werkplatform?
Een hijswerktuig is een arbeidsmiddel dat door de fabrikant is ontworpen en gemaakt voor het verplaatsen van goederen. Een werkbak is een bak van waaruit gewerkt kan worden. De werkbak heeft rondom hekwerken om ervoor te zorgen dat een persoon op hoogte niet uit de bak kan klimmen of vallen. Een werkplatform is een platform van waaraf gewerkt kan worden. Het werkplatform heeft rondom voorzieningen om te voorkomen dat personen uit de bak klimmen of vallen. Aan een zijde van het werkplatform kunnen goederen handmatig geladen/gelost worden.